środa, 22 marca 2017

Ciasto a'la pomidorro czyli słodycze z warzywami

No tego jeszcze nie było!!

W związku z tym, że znów robię sobie detoks od sklepowych słodyczy ( no prawie detoks ;) ) to oczywiście szukam inspiracji do przygotowania zdrowych słodkości. I kiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że MUSZĘ go wypróbować. Po prostu muszę !!!

No bo wszyscy mówią -  stosuj w swojej diecie jak  najwięcej warzyw a tu proszę - ciasto z pomidorami :D

Tak, tak dobrze przeczytaliście. Z pomidorami w puszce!!

Przepis wegański, zdrowy, banalnie prosty aczkolwiek oczywiście nie 0 kalorii :)

W smaku przepyszny, wszyscy chwalili  i nikt ale to nikt nie domyślił się co jest tym magicznym składnikiem nadającym piękny pomarańczowy kolor :) 

No ale do rzeczy. Ja spróbowałam, więc dzielę się z Wami przepisem :D 
Z porcji wychodzi niewielka keksówka czyli w sam raz dla łasuchów na 2 -3 dni  aby się nie przejeść :P

Poza tym wykonanie jest banalnie proste, nic nie można zepsuć więc może je zrobić każdy :) 

Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać co o nim sądzicie :D 


Składniki 

  • 2 szklanki mąki jaglanej 
  • niewielki dojrzały banan
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (lub ksylitolu)
  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
  •  łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli

Do polewy:

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka kakao
  • odrobina wody
  • duża łyżka jogurtu greckiego
 Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i w tym czasie przygotowujemy ciasto. 

W blenderze miksujemy pomidory, banana, olej i cukier aż powstanie puszysta masa.
W oddzielnym naczyniu mieszamy suche składniki. Potem łączymy suche z mokrymi i chwilę razem miksujemy.


 Niewielką keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i robimy polewę. 
Do cukru pudru dodajemy odrobinę ciepłej przegotowanej wody,łyżeczkę kakao. Mieszamy, dodajemy jogurt i polewamy ostudzone ciasto. 


 




















 Jeśli nie mamy w domu mąki jaglanej, możemy zmielić w młynku kaszę jaglaną co i ja uczyniłam. 
 Wtedy konsystencja jest nieco bardziej grudkowata.

Zamiast cukru brązowego dodałam cukier kokosowy bo podobno zdrowszy :) a poza tym kupiłam jakiś czas temu i jakoś nie było okazji wykorzystać. Myślę,  że nie zmienił on smaku ciasta bo w wyglądzie i smaku przypominał po prostu..cukier :)

No a zamiast kakao dałam jego zdrowszą alternatywę - Karob.

Życzę smacznego łasuchy :D

6 komentarzy:

  1. Też piekę zdrowo :) z ksylitolem. Strasznie ciężko rzucić skutecznie cukier i słodycze (wróciłam po roku). Słodzę bananami, daktylami czasem miodem. Pozdrawiam, Marzena :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Cukier to wieeelkie uzależnienie :( i szkoda że tak bardzo społecznie akceptowalne. Mało kto zastanawia się nad tym, że robi więcej szkód w organiźmie niż np alkohol. Tak więc trzymam mocno kciuki żeby udało się wytrwać w detoksie cukrowym a najlepiej pozbyć się nałogu raz na zawsze :D

      Usuń
  2. Miałam upiec w sobotę, ale nie wytrzymałam ;) Ciasto właśnie wsadziłam do pieca, mam nadzieję że się uda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wyrosło pięknie :) A smak całkowicie mnie zaskoczył - wyszedł piernik, pyszny, korzenny, bez cienia smaku pomidorów :) Rewelacja! Przepis zapisuję do ulubionych i na pewno ciasto pomidorowe upiekę jeszcze nie raz :D

      Usuń
  3. Uwielbiam takie zdrowe ciasta. Wygląda wspaniale. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń