Jak już ostatnio pisałam w związku z koniecznością przygotowania dziecku na festyn wymyślnych potraw z kalafiora postanowiłam pójść w zdrowe fast foody :-)
Tak oto natknęłam się na przepis z pewnością warty wypróbowania przez wszystkich miłośników pizzy.
Nie będę rozpisywać się nad cudownością smaku tej pizzy bo to kwestia gustu aczkolwiek powiem tak. Moja pizza zniknęła z naszego stanowiska w mgnieniu oka:-) Kiedy pierwsi odważni jej spróbowali i pochwalili to skusili się następni i tak oto dla większości jej zabrakło :-) No cóż, kto pierwszy ten lepszy a mieliśmy tylko 2 pizze czyli ok 12 porcji :-)
Musze przyznać, że przepis jest dość pracochłonny a to za sprawą konieczności odciśnięcia kalafiora z nadmiaru wody. Po tym odciskaniu sama się zdziwiłam, że z główki kalafiora została tylko taka spora pięść :-) Myślę, że to najlepszy obrazowy przykład tego, że warzywa i owoce zawierają dużo wody i nawet jak zje się 1/2 kg warzyw to po oddzieleniu od nich wody zostanie w żołądku niewiele do strawienia :-)
Pizza jest o tyle dobra, że nie zawiera grama mąki czyli jest bezglutenowa. Jest więc super alternatywą dla tych którzy unikają lub są uczuleni na gluten.
A tak oto powstała moja cudowna pizza:
Pizza z kalafiora
składniki:
spód do pizzy:
spora główka kalafiora
około 1 szklanki startego sera mozarella
1 jajko
sól, pieprz, bazylia i oregano do smaku
sos do pizzy:
puszka krojonych pomidorów bez skóry
mała cebula
2 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce bazylii i oregano
sól, pieprz do smaku
łyżka oleju rzepakowego do smażenia
inne dodatki do pizzy wg uznania
Przygotowanie:
spód pizzy:
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze ok 15-20 minut. Po ugotowaniu ugnieść jak ziemniaki i poczekać do ostygnięcia. Przestudzony kalafior odcisnąć porcjami przez gazę (pieluszkę tetrową lub inny materiał który pozwoli na odciśnięcie z nadmiaru wody)
Uwaga! Jest to najbardziej pracochłonną część wykonania dania :-).
Odciśnięty kalafior łączymy w misce z serem, jajkiem, doprawiamy do smaku przyprawami.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190-200 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równomiernie ciasto kalafiorowe na kształt placka wys. ok 1 cm. Podpiekamy w piekarniku ok. 30 minut ( aż się ciasto zarumieni) a w tym czasie przygotowujemy sos. ( Ja piekę ciasto do momentu, gdy podważając je łopatką czuję, że jest upieczone a nie ugotowane )
sos:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki i dusimy. Dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku i przyprawiamy do smaku. Dusimy, tak długo aż pomidory się rozgotują, woda praktycznie odparuje i zostanie gęsty sos.
Sosem smarujemy podpieczoną pizzę. Dodajemy dodatki według uznania. (U mnie były to pieczone kawałki piersi z kurczaka, pomidory koktajlowe, ser mozarella i sałata roszponka). Pieczemy jeszcze ok 5-10 minut aż składniki się zagrzeją a ser rozpuści.
Podajemy natychmiast po wyjęciu z pieca !!
Smacznego
Zachęcam również do wypróbowania przepisu na zdrowe hamburgery z kalafiora który znajdziecie tu:; hamburgery z kotletem kalafiorowym
pizza z kalafiora |
Ciekawa propozycja, pizza wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie przepis do wypróbowania.