sobota, 29 listopada 2014

Listopad bez słodyczy? Czy się udało?

Minął miesiąc odkąd ostatni raz się ważyłam. Tak jak postanowiłam, ważę się w ostatnią sobotę miesiąca. Jestem bardzo zadowolona bo waga dziś wskazała 59,1 kg czyli udało się utrzymać wagę.

Obiecałam też sobie na początku listopada, że zrobię ten miesiąc okresem bez słodyczy. Tyle ostatnio spotykam w sieci tych wyzwań, że pomyślałam a co mi tam, spróbuję.

Czy mi się udało?

No gdybym napisała, że w 100 % tak to okłamała bym sama siebie :-) Powiem może bardziej tak:
Starałam się jak mogłam. Niestety nosiło mnie okropnie, zwłaszcza w okresie "kobiecych" dni :-( 

Praktycznie codziennie szukałam chociażby jakiegoś słodkiego zamiennika i dzięki temu znalazłam kilka ciekawych przepisów które zapewne wykorzystam jeszcze nie raz.

Moim hitem zostało ciasto jaglano - jabłkowe które w tym miesiącu piekłam już kilkukrotnie. Jakoś może specjalnie słodkie nie jest ale zaspakajało mój apetyt na słodkie przekąski. Zdarzyło mi się jednak podjadać moją ulubioną Belvitę i czekoladę z imbirem z Lidla.

Swoją drogą, i tak jestem z siebie dumna, bo nawet na spotkania z psiapsiułami targałam suszoną żurawinę, suszone plasterki jabłek i oczywiście kartonik Belvity. :-D

Jednego jednak nie rozumiem. Skoro potrafię sobie wytłumaczyć, żeby nie jeść chociażby na przykład ulubionych rurek z kremem z Biedry, to dlaczego nie potrafię nie jeść słodyczy w ogóle?

No, cóż. Jest to dla mnie na chwilę obecną bardzo trudne i im bardziej chcę nie zjeść słodkiego, to tym bardziej o nim myślę.

A tu moje nowe fajne przepisy na słodkie co nieco :-)

Ciasto z kaszy jaglanej i jabłek:

Składniki:
300 g surowej kaszy jaglanej
1,5 kg jabłek (ok.10 sztuk)
1 łyżeczka cynamonu
garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać suchą kaszę, masę jabłkową i resztę składników. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i iec 1.5 godziny w 200 st. aż na wierzchu zrobi się się jakby chrupiąca skórka

Jemy jak całkiem wystygnie :-)




 a jakby to tego posmarować ją taką Nutellą to już w ogóle była by pycha :-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz